Almás-diós kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 csipet só
  • 4 csapott ek cukor
  • 60 ml napraforgóolaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 ek tejföl

Töltelék:

  • 3 közepes alma
  • 10 dkg darált dió
  • 1 csapott ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

Tészta készítése:

Az élesztőt kis cukorral langyos tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni.

A liszteket tálba tesszük, a vajat megmikrózzuk (épp csak lágyra, nem forróra), és a liszthez adjuk 1 tojással, olajjal, a cukorral, csipet sóval és az olajjal együtt. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk . Jól összegyúrjuk (15 perc), hogy egy lágy, kellemes tésztát kapjunk, ami nem ragad a kezünkhöz és a tálhoz sem, de arra ügyeljünk, hogy a tészta ne legyen kemény!

40 percet letakarva tiszta konyharuhával, meleg helyen hagyjuk kelni.

Az almát megpucoljuk, cikkelyekre vágjuk (kb. 1,5-2 cm vastag ék alakú szeletek). A diót a cukorral összekeverjük, és ebben megforgatjuk az alma cikkelyeket.

A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3 egyenlő kis cipót formálunk. Kör alakú, fél centi vastag kis lapokat nyújtunk. A kör alakú lapokat felosztjuk cikkekre.

A körcikkeket habosra kikevert vajjal megkenjük (csak azt a felét, amire az alma cikkelyeket tesszük).

A megkent tészták szélesebb felére helyezzük a diós-cukros almákat, és betekerjük. Az így kapott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tojással megkenjük a tetejüket, és 20 perc pihentetés után 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A cukor lehet több is, ha édesebben szeretjük, és fahéjat is szórhatunk az almára.