Túrós és almás rácsos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 csomag vajas-leveles tészta
  • 0,5 tojás a kenéshez

Almáshoz:

  • 60 dkg alma (tisztítva)
  • 1 ek mazsola
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek kristálycukor (ízlés szerint)
  • reszelt citromhéj
  • 1 tk búzadara

Túróshoz:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 ek mazsola
  • 2-3 ek kristálycukor (ízlés szerint)
  • reszelt citromhéj
  • 1 tk búzadara
  • 0,5 tojás

Továbbá:

  • vaníliás porcukor a hintéshez

Elkészítése:

Az almával kezdünk, mert vissza kell hűteni.

Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és durvára reszeljük. Egy edénybe beletéve összekeverjük a cukorral és a mazsolával, majd felforraljuk, és kb. 5-6 percig lassú tűzön pároljuk.

Szűrőbe téve hagyjuk kicsepegni, ezután belekeverjük a fahéjat, a citromhéjat és a búzadarát. Néha megkevergetjük, így hamarabb hűl!

A leszűrt almalé hűtőbe téve, lezárva 2-3 napig is eláll, kitűnő ital, főleg a gyerekek nagy kedvence! :)

Egy felvert tojást elfelezünk.

Egyik felét a túróval és a többi hozzávalóval jól összekeverjük, a másik felével később a lapokat és a rácsot kenjük meg.

A tésztalapokat szoba hőmérsékletűre hagyjuk felengedni.

A csomagonként 6 db lapot középen kettévágjuk, így 12 db tésztát kapunk, majd ezekből 4-et ismét ketté vágunk hosszában, így lesz 8 kisebb és 8 nagyobb tésztadarabunk, ez lesz a teteje, amit egy dokkoló hengerrel berácsozunk!

Egymás mellé helyezve a lapokat megkenjük a széleit a felvert tojással, elosztjuk, és elsimítjuk rajtuk a töltelékeket. Az egyik csomag tésztán az almás, a másik csomag tésztán a túrós tölteléket.

A rácsokat is tojásozzuk, majd csak azután húzzuk szét és helyezzük a töltelékre, így kényelmesebb és szebb is lesz.

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

Még forrón rászitáljuk a vaníliás porcukrot!