Karalábéleves medvehagymás húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű zsenge karalábé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek apróra vágott póréhagyma, vagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek rizs
  • bors
  • 1 dl  tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk rozsliszt
  • 1 tk fehér liszt
  • 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
  • 1 mk piros őrölt paprika
  • 6 szál medvehagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 szelet tv paprika
  • 1 kisebb paradicsom

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, a leveleket félretesszük.

Felaprítjuk a póréhagymát, egy nagyobb edényben kevés olajon a hagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a karalábét, és néhány percig kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal, 1 csipetnyi csomborral  ízesítjük, majd ráöntünk 1 liter vizet.

Beletesszük a paprikát és a paradicsomot, és ameddig felforr a víz, elkészítjük a húsgombócokat .

Húsgombócok készítése:

Egy edényben jól összedolgozzuk a darált húst a medvehagymával, a rizzsel, sóval, borssal, 1 csipetnyi borsikafűvel és a mokkáskanál pirospaprikával, valamint  a petrezselyemmel. A kész masszából kis gombócokat formázunk, és nedves kézzel beletesszük a  lobogó levesbe.

Belerakjuk a  felvágott karalábélevelet is. Addig főzzük lassú tűzön (időnként nagyon óvatosan keverjük meg), amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul. A tejfölből  a liszttel habarást készítünk, majd felengedjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a leveshez. Hagyjuk pár percig rotyogni, ha szükséges utána ízesítünk.