Pudingos ökörszem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Vaníliás töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 3,5 dl tej

Meggyes töltelékhez:

  • 3,5 dl meggybefőtt leve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor

Továbbá:

  • 11 db meggyszem

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, a sóval elkeverjük. A megkelt élesztőt hozzáadjuk, majd a tojást, az étolajat és a cukrot is. Kelt tésztát dagasztunk a hozzávalókból, végül meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 11 darabba vágjuk. Zsemlét gömbölyítünk belőlük, és ellapítjuk. Mindegyik közepét egy pohár aljával benyomjuk, ide kerül majd a töltelék.

Töltelék készítése:

A pudingokat külön-külön elkeverjük a cukorral és egy kevés tejjel/meggylével. A többi folyadékot feltesszük melegedni, majd hozzáöntjük a kikevert pudingot, és besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

Először a meggyes pudingból teszünk a tészta mélyedésébe, utána a vaníliásból. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Felvert tojással körben lekenjük, és még 20 percet hagyjuk pihenni.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

A megsült tészta vaníliás részének a közepére egy-egy szem meggyet teszünk.

Jó étvágyat kívánok a finomsághoz!