Chilis malacpaprikás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 kg bőrös malachús (hátulja)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 chili paprika (kimagozva, felkarikázva)
  • 1 üveg konzerv lecsó (700 g)
  • 1 kk darált pirospaprika
  • 1 ek zsír
  • 1 kk köménymag
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • néhány ág friss kakukkfű
  • kevés frissen őrölt bors

Elkészítése:

A húst feldaraboljuk (megkértem a hentest, hogy a malac hátulját mérje ki számomra. Az kevesebb csontot tartalmaz, de a csont benne is hagyható a húsban).

A hagymát feldaraboljuk félkarikákra. A csilipaprikákat gondosan kimagozzuk, kizárólag aromájukra van szükség (saját ősszel szüretelt termésemet használtam, és a 3 chilitől egyáltalán nem volt csípős a paprikás).

A hagymát 1 ek zsíron megfonnyasztjuk, enyhén megsózzuk, majd a feldarabolt húsokat is hozzáadjuk. A gondosan kimagozott, felkarikázott csiliket is hozzátesszük, majd kevés köményt szórunk rá. A lecsót is az edénybe tesszük, majd jól összeforgatjuk.

Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el egészen. Fedő alatt főzve, ritkán megkavarva főzzük a hús puhulásáig (mivel gyenge malacról volt szó, ez alig több mint 1 óra volt).

A végén kavargatás mellett paprikát szórunk a tetejére, majd pár percig, időnként megkeverve gyöngyözve főzzük. A kakukkfű ágakat a tálalás előtt eltávolítjuk.

Bő szafttal, tejföllel tálaljuk. Főtt köményes krumplival, vagy tésztakörettel kínáljuk.