Túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg kenyérliszt (BL 80)
  • 2 tk só
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 ek tejföl
  • 4 tojássárgája
  • 40 dkg vaj/margarin
  • 2 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. (15 perc)

A felfuttatott élesztőt belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a sót, a tejfölt, a túrót. Alaposan összegyúrjuk, ügyeljünk, hogy ne ragadjon a tálhoz és a kezünkre sem. Kellemesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.

A kis cipót meleg helyen (35 fokos sütőben) 40 percig kelesztjük.

A kétszeresére megkelt tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztából pogácsa szaggatóval kis pogácsákat készítünk, majd a szilikonos papírral bélelt tepsibe tesszük őket kissé távolabb egymástól, hogy legyen helyük tovább kelni.

Lekenjük a tetejüket a tojásfehérjével, és reszelt sajttal megszórjuk. 20 percet pihentetjük sütés előtt, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

Ügyeljünk arra, hogy az alapanyagok azonos (szoba) hőmérsékletűek legyenek!