Töltött burgonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8-10 közepes burgonya
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • bors
  • sajt
  • olaj vagy zsír

Elkészítése:

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük.

A töltelékhez a vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pörcöket kiszedjük. Kevés olajat, vagy zsírt adunk a szalonnazsírhoz, ha szükségesnek találjuk, majd a vékony karikákra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát megdinszteljük a zsíron.

A megfőtt burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk, és a közepét kivájjuk. A fél burgonyákat vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk. A kivájt burgonyát összetörjük, és a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Pirítjuk egy kicsit, majd ehhez a masszához kevés (kb. 2-3 dkg) reszelt sajtot keverünk.

A fél burgonyákat megtöltjük ezzel a masszával, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A készre sütés előtt kb. 5 perccel a szalonnapörcöket rárakjuk a töltött burgonyák tetejére, és sajtot szórunk rá. Úgy finom igazán, ha az alja ropogós pirosra sül.