Húsos burek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csomag 8 lapos rétestészta
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • bors
  • kakukkfű
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek mustár

Kenéshez:

  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 tojás
  • bors

Elkészítése:

A hagymákat megtisztítjuk és felkockázzuk. A gombát megpucoljuk és felszeleteljük.

A vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát és a fokhagymát, amit kicsit megfuttatunk.

Ráöntjük a darált húst, és fehéredésig sütjük, majd mehet rá a gomba, amivel együtt addig főzzük az egészet, míg kicsit össze nem esik a gomba. Sóval, borssal, mustárral és kakukkfűvel ízesítjük. A tűzről levéve félretesszük kicsit hűlni, addig előkészítjük a réteslapokat.

Egy nedves konyharuhára terítünk ki két egymásra helyezett lapot (vízzel meg is spriccelhetjük) és ezen egyenletesen elterítjük a húsos keverék egynegyedét (közben a többi lapot nedves ruhába csavarva tároljuk).

A hússal beterített lapot óvatosan rúd formába feltekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt torta vagy piteformába helyezzük úgy, hogy középről indulva egy csiga formát kezdünk el kialakítani vigyázva, nehogy eltörjön.

A többi réteslappal ugyanígy járunk el, és egymáshoz illesztve növeljük a csiga formát.

Mikor mindegyikkel elkészültünk, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a tejszínnel elkevert tojással megkenjük a töltött réteslapok tetejét. Így tesszük a sütőbe, és addig hagyjuk bent, míg szép aranybarnára nem sült a teteje.

Nagyon laktató és különleges étel. Tálalásnál tortaszeletekhez hasonlóan vágjuk fel, és így kínáljuk.

Tipp:

Előételként, vagy főételként is megállja helyét.