Pierogi – lengyel pirog

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 1 kk só
  • 1,5 dl forrásban lévő víz
  • kb. 1 dl hideg víz
  • 1 kk olívaolaj

Töltelék:

  • 500 g darált pulykahús
  • bors ízlés szerint
  • fél fej hagyma felkockázva
  • 1 ek kókuszolaj
  • 15 dkg csiperke gomba felszeletelve
  • 2 kis szál sárgarépa felkarikázva
  • 2-3 levél fehér fejes káposzta felcsíkozva
  • 2 dl húsleves alaplé
  • 1 babérlevél
  • bors ízlés szerint
  • 1 nagy paradicsom héjától megfosztva

Elkészítése:

A töltelékhez a zöldségeket az alaplében sóval, borssal puhára főzzük, majd leturmixoljuk (előtte a babérlevelet vegyük ki), és így kicsit még forraljuk, hogy jó sűrű legyen.

A hagymát a kókuszolajon megdinszteljük, erre mehet a pulykahús, amit kifehéredésig pirítunk. Ráöntjük a zöldséges pürét, megfőzzük benne a húst, és elfőzzük belőle az összes nedvességet. Ekkor még ízesíthetjük sóval, borssal, ha szükséges.

A tésztához a liszteket összekeverjük, és hozzáadjuk a sót is, ehhez öntjük a forrásban lévő vizet, amit egy konyhai robotgép dagasztó karjával összedolgozunk pár perc alatt. Ekkor még egy nagyon csomós száraz keveréket kapunk. A nagyobb csomókat villával szétnyomkodhatjuk. 5 percig hagyjuk egy konyharuha alatt pihenni.

A pihenés után mehet bele a hideg víz és az olaj, ezzel is alaposan összedolgozzuk pár perc dagasztással. Bár csomósnak tűnik a végeredmény, de kézzel összenyomkodva szépen összeáll egy egésszé. Ha túl száraz, még egy kis vízzel segíthetünk rajta.

Eztán 15 perc pihenés következik a konyharuha alatt, majd egy lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk (én 3 részletben futottam neki, mert nem fértem el vele a deszkán). Késhegynyi vékony legyen a tészta, vigyázzunk ne ragadjon le, így folyamatosan forgassuk, lisztezzük. Egy fánk szaggatóval köröket szaggatunk belőle, a leeső részeket újra gyúrjuk, és ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes tészta.

A kör alakú tésztákat egy kiskanálnyi töltelékkel megtöltjük, majd félbehajtjuk, és jól lenyomkodjuk. (Én egy derelye betöltő eszközzel töltöttem meg a kis batyukat, de ha nincs kéznél efféle, akkor egy villa segítségével is összenyomkodhatjuk a széleit.)

Ha mindegyiket megtöltöttük, jöhet a főzés – előfordulhat, hogy soknak ítéljük a kész mennyiséget, akkor így még lefagyaszthatjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne érjenek össze a kis batyuk közben.

Sós vizet forralunk, és lábastól függően nem túl zsúfoltan kifőzzük a töltött tésztákat. Adagonként kb. 5 perc kell nekik, ha feljönnek a víz tetejére, elkészültek.

Miután kiszedtük őket a vízből, meglocsoljuk mindet egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.

Mikor mind kifőtt, jöhet a sütés. Zsiradék nem kell alájuk, mert meglocsoltuk őket olajjal, így mindkét oldalukat megpirítjuk egy serpenyőben, míg aranybarnák nem lesznek.

Tipp:

Tálalásnál mi tejfölt kínáltunk hozzá, bár autentikusan pirított hagyma dukálna mellé.