Leveles almás rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csomag (50 dkg) vajas leveles tészta
  • 5 alma
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 citrom leve leve
  • 3 ek búzadara
  • 1 tk mazsola
  • 1 tojás

Elkészítése:

Az almákat megmossuk, hámozzuk, kicsumázzuk és durvára reszeljük.
Egy edénybe téve felforraljuk a cukorral, a fahéjjal, a mazsolával és a citrommal, majd 4-5 perc főzés után félretesszük hűlni, és belekeverünk 1 evőkanál búzadarát.

A leveles tésztát kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk hosszúkás téglalap formára, és középen keresztben kettévágjuk.

A széleit megkenjük a felvert tojással, a közepén keskeny csíkban végigszórunk fél evőkanál búzadarát.
Miután az alma kihűlt, a felét végighalmozzuk a grízcsíkon, kanállal elsimítjuk, a tetejére ismét rászórunk fél evőkanál grízt, és jobbról-balról ráhajtjuk a tészta széleit.
2 db rétest készítünk.

Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és éles kés hegyével lazán, könnyedén picit berácsozzuk, így díszítjük.

Megkenjük tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-18 perc alatt középbarna színűre sütjük.

Még forrón porcukorral szórjuk.