Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 1 bögre rizs
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csemegeszalonna
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 kk pirospaprika
  • ízlés szerint só
  • 1 kk őrölt fekete bors
  • 1 tojás
  • víz
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 6-8 db savanyú káposztalevél
  • 2 babérlevél
  • tejföl

Elkészítése:

Egy tálba belerakjuk a darált húst, hozzáadjuk a rizst és a tojást, megszórjuk a sóval, pirospaprikával, fekete borssal. 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, és azt is hozzáadjuk. A gerezd fokhagymát fokhagymaprésen áttörjük és beleszórjuk. Jól összedolgozzuk a tölteléket.

A káposztaleveleket kicsit átmossuk a káposztával együtt, majd a levelekbe töltjük a húsos tölteléket, feltekerjük, és mindkét oldalán benyomkodjuk a leveleket, így hosszúkás formákra töltjük.

Egy nagy fazékban kockára vágott csemegeszalonnát megpirítunk, hozzáadunk egy apróra vágott vöröshagymát, megdinszteljük. Rátesszük a savanyú káposzta felét, majd mehetnek rá a töltelékes levelek.

A kolbászt felkarikázzuk, hozzáadjuk, és a tetejére tesszük a másik felét a káposztának. Belerakjuk a babérleveleket, és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.

Fedő alatt puhára főzzük. Időnként megkeverjük.

Tejföllel, vagy anélkül tálaljuk, ki hogy szereti a családban. Jó étvágyat hozzá!