Hordós bedobálós savanyúság

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 0,5 kg só
  • 4,5 dkg nátrium benzoát
  • 3 dkg timsó (gyógyszertárban szerezhető be)
  • 1 dkg borkén
  • 1 dkg citromsav
  • 6 dl ecet (20%-os)
  • 2 nagy db babérlevél
  • 2 púpos ek szemes bors
  • 2 ek mustármag
  • 2 csipet koriandermag
  • zöldségek tetszés szerint
    (uborka, paprika, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, karfiol)

Elkészítése:

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. Az uborka két végét levágjuk, majd kereszt alakban kicsit bemetsszük, hogy a lé a belsejébe is bejusson. A vöröshagymát félbe vágjuk, az almapaprikát kicsumázzuk, a kecskeszarv paprikának elég csak a száras végéből levágni. A zöld paradicsom szárrészét eltávolítjuk és egy késsel kicsit megszurkáljuk. A káposztát nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük.

A hordót jó alaposan kimossuk, majd belemérjük a 10 liter sima csapvizet, amit nem szükséges előtte felforralni.

Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet, a tartósítószereket, a fűszereket.

Jó alaposan, többször összerázzuk, majd mehetnek bele az előkészített zöldségek. Lezárjuk, és egy hét múlva már fogyaszthatjuk is. Közben érdemes párszor átkavarni.

Tipp:

Már tavaly is készítettünk hordós bedobálós savanyúságot, de valahogy nem került fel a recept a blogra. Most, hogy ismét megtöltöttük a hordót, nem vétem el újra ezt a hibát. A zöldségek tetszés szerint válogathatók bele. Nálunk az uborka és a hagyma a legkedveltebb, és mikor már ezek mennyisége csökken, akkor következnek a többiek. Természetesen a hordó folyamatosan tölthető. Például nálunk most került bele káposzta és karfiol. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy tiszta eszközzel halásszuk ki a hordóból a savanyút. Nekem van egy csipeszem, amit kizárólag csak erre használok. Magát a hordót a pincében tároljuk, ami sajnos nem a leghidegebb, de eddig még nem volt gond az eltarthatósággal.