Sajtos-mexikói fasírttekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 2 nagyobb nyers tojás
  • 1 púpos kk só
  • 1 púpos tk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 15 púpos ek zsemlemorzsa
  • 1 kisebb tojás felverve a rudakat lekenni

Töltelékhez:

  • 6-7 ek mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica és paprika)
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát, és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.

Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.

A konzerv zöldséget átöblítjük, és hagyjuk lecsepegni.  (Ha mirelit zöldséget használunk, azt sós vízben érdemes roppanósra főzni és lecsepegtetni.) A sajtot lereszeljük.

A húsmasszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket sütőpapíron négyszögletes alakúra, kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk a tepsi hosszához igazítva.
A sajt negyed részét rászórjuk, majd a zöldségek felét is. Meghintjük ismét a sajt negyedével. A tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk a tölteléket.

A sütőpapír segítségével a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, kicsit megnyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő. A tekercs két végét kicsit az ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki. Óvatosan a sütőpapíros tepsibe fektetjük.

A másik adag hússal is megismételjük a fenti műveletet. A rudak tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással. A tepsit lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben, 200 fokon, hőlégkeveréssel 60 percet sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percet pirítjuk. Ezalatt párszor meglocsolgatjuk a tetejét a kisült szafttal, hogy a rudak teteje ne száradjon ki nagyon.

A sütőből kivéve kiemeljük a léből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel vékonyra szeleteljük.

Tipp:

Nincs ünnep, vagy családi összejövetel fasírttekercs nélkül. A tölteléket igyekszem váltogatni, hogy ne váljon unalmassá. Most mexikói zöldség került bele és némi sajt, ami segít a zöldséget picit a húsba rögzíteni.
Egyáltalán nem nehéz, ráadásul előre megsüthető fogás, amit akár hidegtálon is kínálhatunk, de hétköznap egy finom főzelék feltétjeként is megállja a helyét.