Barackos kacsamell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 db 20 dkg-os bőrös kacsamell (összesen 40 dkg)
  • 4 felezett őszibarack (nálam most konzerv verzió)
  • 2 ek a konzerv barackléből
  • 2 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • kakukkfű
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A kacsamelleket megmossuk, megtöröljük, ha találunk a bőrön tokot, azokat eltávolítjuk. A bőrét ferdén, óvatosan bevagdossuk két irányból, hogy négyzeteket kapjunk, és sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat.

Egy felforrósított, sütőálló serpenyőben, közepes lángon először bőrével lefelé 5 percig pirítjuk, majd megfordítjuk, és még 5 percig aranybarnára sütjük. Majd bőrével felfelé a serpenyővel együtt előmelegített sütőbe tesszük a husit, és 5-8 percig fedővel, végül 5-8 percig fedő nélkül sütjük 200 fokon.

Ennek köszönhetően belül gyönyörű rózsaszínű, közepesen átsült szaftos lesz a kacsamellünk. Igazán omlós, és véletlenül sem száraz!

Felszeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni és hűlni a melleket, így levet is tud ereszteni, és csak utána szeleteljük fel. A hús szaftját véletlenül se pazaroljuk el, locsoljuk tálaláskor a tányérunkra.

Amíg hűl a kacsa, a barackokat cikkekre vágjuk, és a bőrből kisült zsíron mézzel, citromlével, sóval, borssal, kakukkfűvel, áttört fokhagymával karamellizáljuk őket. Tálalásnál a karamelles öntetet is a húshoz kínáljuk.

Köretként felszolgálhatjuk krumplipürével vagy főtt rizzsel, nálunk az utóbbival készült.