Borjúpaprikás házias galuskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg borjúcomb
  • 5 dkg zsír
  • 5 dl csontlé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 ek édes nemes fűszerpaprika
  • 1 ek liszt
  • 2 ek tejföl

Galuska:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 ek tejföl

Elkészítése:

A húst 3-4 dkg-os, egyenletes kockákra vágjuk. Zsírt hevítünk, melyben a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.

Húsalaplével, vagy csontlével felengedjük, beforraljuk, s ha ismét zsírjára sült, hozzátesszük a húsdarabokat. Sóval ízesítjük, és lassan párolni kezdjük.

Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. A borjúpörköltet a szakaszosan rövid lében pároljuk, illetve zsírjára pirítjuk, majd majd egy kevés csontlével felöntjük. (Én egy kevés száraz fehér borral is megbolondítottam, amitől pikáns íze lett.)

Amikor a hús megpuhult, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és behabarjuk a pörköltet vele.

Tálaláskor tejfölpöttyökkel és paprikás zsírral díszítjük, illetve petrezselyemzölddel koronázzuk. Házi készítésű galuskával tálaljuk.

A galuskát a leírtakból kikeverjük, majd deszkáról késsel hosszúkás galuskát szaggatunk forrásban lévő, sós vízbe. Pár percig főzzük, és amikor a víz felszínére jönnek a galuskák 1-2 perc múlva szűrjük le, és szedjük olvasztott vajra.