Chilis-bazsalikomos csirkecomb spagettivel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

4 személyre

  • 1 kg csirkecomb
  • 1 dl olaj
  • 2-3 ág friss bazsalikom
  • 2-3 friss chili paprika
  • 0,5 lime, vagy citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fehér bors

Tésztához:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 12 dkg sajt
  • 4 dkg vaj
  • 2 csapott ek sima liszt
  • 3-4 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ág friss bazsalikom
  • 2 friss chili paprika
  • frissen reszelt szerecsendió
  • bors

Elkészítése:

A csirkecombokat megtisztítjuk, tálba tesszük.

A páchoz egy kisebb tálba öntünk 1 dl olajat, hozzáfacsarjuk a fél lime levét, belereszeljük a fokhagymát, teszünk hozzá egy csapott teáskanál sót, 0,5 tk fehér borsot és a chili paprikát (ha nagyon erős fajta, akkor távolítsuk el a magjait) felaprítva. Ezzel a páccal jól bedörzsöljük a combokat.

A bazsalikom ágakat megmossuk és lecsepegtetjük, a leveleket leszedve összetépkedjük, és hozzáadjuk a húshoz. Az egészet letakarva hűtőbe tesszük legalább egy órára. De az sem árt neki, ha előző este bepácoljuk.

Sütéshez egy kevés zsírral kikenjük a tepsit, betesszük a combokat, és először fóliával letakarva párolva sütjük, majd mikor a hús már megpuhult, a fóliát levéve szép pirosra sütjük őket.

Míg a combok sülnek, addig elkészítjük a tésztaköretet.

Köret készítése:

A tésztát sós, lobogó, bő vízben fogkeményre (al dente) főzzük, majd lecsepegtetjük.

Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk (besamel mártást készítünk), majd felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sűrű mártást kapjunk, de ne felejtsük el, hogy a sajt is sűríteni fog rajta. Teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk.

Még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. Ízesítjük sóval, frissen őrölt fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük a gerezd fokhagymát is. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és jól elkeverjük, hogy elolvadjon benne.

A kifőtt, tésztát beleforgatjuk, megszórjuk friss, felkarikázott chilivel, és nagyobb darabokra tépkedett bazsalikommal. Összeforraljuk, és már tálalhatjuk is a sült csirkecombokkal.

Tipp:

Sokszor úgy vagyunk az ételekkel, hogy szeretjük a megszokott, ismert ízeket, de azért néha egyszer-egyszer érdemes megpróbálni más ízben is, ugyanazokat az alapanyagokat. Ehhez pedig nem kell más, mint, hogy legyünk elég bátrak kipróbálni másféle fűszerezéseket. Egy kevés friss, zöld fűszernövény, némi lime, vagy citrom és friss chilipaprika már elég is, hogy egy hagyományos sült csirkecombot más köntösbe bújtassunk, mint ahogy megszoktuk.
Persze ennek az ételnek érdekes része a tésztaköret is, mivel, ugyanazokkal a fűszerekkel készült, mint a hús, de mégis más, mivel ad egy kis pluszt az ételnek a sajtmártás miatt.