Fűszeres tarja velesült körettel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 12 szelet tarja
  • 1,5 kg burgonya
  • 4 lila hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 tk grill fűszerkeverék
  • 2 tk piri-piri fűszerkeverék
  • frissen őrölt bors
  • étolaj

Elkészítése:

A húst a fogyasztás előtt 3-4 nappal korábban bepácoljuk. A pácolást minimum 1 nappal korábban el kell végezni, de minél jobban közelítjük a 3-4 napot, annál porhanyósabb és ízletesebb lesz a sült hús.

A húsokról a túlzottan zsíros széleket eltávolítjuk, az inas részeket keresztben bevágjuk.

Egy lezárható fedelű edénybe rétegenként lerakjuk, minden réteget megkenünk mustárral, sózzuk, majd megszórjuk a fűszerkeverékekkel. A legfelső réteget végül leöntjük étolajjal, hogy ne kapjon levegőt. Lefedjük a tetejével, és hűtőbe tesszük.

A fogyasztás napján egy tepsit kiolajozunk, elrendezzük benne a megpucolt és felezett krumplit. Sózzuk, és darálok rá kevés borsot. Egyenletesen elosztjuk rajta a megtisztított fokhagymagerezdeket és a negyed cikkekre vágott lila hagymát. Befedjük a bepácolt húsokkal, ráöntjük a fűszeres olajat, és alufóliával lefedve, 200 fokon 60 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva és még 20 percig.

A vele sült körettel és friss salátával tálaljuk.

Tipp:

A piri-piri egy csilipaprika neve. Az őrleményéből készült fűszerkeveréknek is ez a neve, ami az alábbi összetevőkből áll: chili, fokhagyma, limelevél, oregano, tengeri só, citrompor.
Pikáns, citrusos, enyhén tüzes íze sertéshez, szárnyasokhoz, és halakhoz passzol.