Magyaros csirkemell

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 szelet csirkemellfilé
  • kevés liszt
  • 2 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb lecsópaprika
  • 2 közepes hámozott paradicsom
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek tejföl

Elkészítése:

A csirkemelleket kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk, kevés lisztbe forgatjuk, majd mindkét oldalán átsütjük forró olajban. Egymásra szedjük őket a serpenyőből, és letakarva pihentetjük.

A maradék zsiradékon megdinszteljük a lereszelt hagymát, a szétnyomott fokhagymát, az apróra kockázott lecsópaprikát, a feldarabolt hámozott paradicsomot (használhatunk konzerv hámozott paradicsomot, de elkészíthetjük magunk is). A paradicsomot kicsumázva, héját kereszt alakban bevágva, majd rövid időre forró vízbe mártva, meghűtve könnyen lehúzható lesz a héja.)

Hozzáöntjük a bort, a feldarabolt paradicsomot fakanállal szétnyomjuk, és addig sűrítjük a mártást, míg a paprikadarabok is szét nem főnek. Ekkor tejfölt kanalazunk a mártásra, megszórjuk őrölt csemege pirospaprikával, kevés borsot őrlünk rá.

A mártásba is tehetünk finomra aprított petrezselyemzöldet, de mivel petrezselymes rizzsel tálaltam az immár magyaros csirkemellet, ezt nem éreztem szükségesnek.

Tipp:

Fásy Ádám mutatta meg a gyulai Királynő Fogadó konyháján anno, hogyan lehet ugyanabból az alapanyagból, különféle ízletes ragukkal, pillanatok alatt új ételeket varázsolni. Ez is közéjük tartozott. Az ötlet tehát nem az enyém, a mártást viszont saját receptem alapján készítettem el. Köszönöm Ádi!