Zöldségleves hamis májgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 3 nagy szál sárgarépa
  • 2 kisebb szál petrezselyem
  • 1 kisebb, zsenge karalábé
  • 3 nagy szem krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 púpos tk őrölt pirospaprika
  • 1 csapott kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 1,7 liter víz

Galuskához:

  • 1 kis doboz májkrém
  • 1 nagyobb tojás
  • 2 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 jó púpos ek liszt
  • 1 kis csokor friss petrezselyem levél

Elkészítése:

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A karalábét, a krumplit és a vöröshagymát apró kockára vágjuk. A sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk.

A vöröshagymát kevés olajon egy közepes fazékban üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a répát, a karalábét, a zöldséget. Megszórjuk liszttel, őrölt pirospaprikával, és jól átforgatjuk. Felengedjük vízzel, és ízesítjük a fűszerekkel.

A galuskához a májkrémet a tojással simára keverjük, majd meghintjük egy kevés sóval, borssal, egy jó evőkanál liszttel, és beleszórjuk az apróra vágott friss petrezselyem levelet. Nokedli sűrűségű tésztává keverjük.

Ha a zöldségek már majdnem puhák, a leveshez adjuk a krumplit. Ha utóbbival is felfőtt, akkor beleszaggatjuk a galuskát.

Ha már a krumpli és a galuska is puha, elzárjuk. Melegen kínáljuk.

Tipp:

Májgombóclevest szoktam készíteni, de ezt a hamis változatot most próbáltam ki először. Párom Anyukája főzte, mikor legutóbb meglátogattuk. Annyi különbséggel, hogy több liszt került bele és egy kevés sütőpor, hogy lazább legyen a májas. Én igazából inkább olyan galuskaszerűre alakítottam sütőpor nélkül. Finom, és roppant egyszerű. Azt hiszem bekerült a családi gyűjteménybe.