Pizza bolognese

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csapot tk só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,7 dl langyos víz
  • 1 tk tyúkzsír

Feltéthez:

  • 3-3 ek bolognai ragu
  • 5 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, elkeverjük, és a liszthez adjuk a zsírral együtt.
Alaposan összedolgozzuk.

Két egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőle.
Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük.

Egy kerek pizza sütőformát vékonyan kikenünk vajjal, és meghintjük liszttel.
A megkelt tésztát belefektetjük, majd kézzel a széle felé tolva egész vékonyra nyomkodjuk úgy, hogy egy kis peremet készítünk a pizzának.

A bolognai ragut egyenletesen elosztjuk rajta, és meghintjük a reszelt sajt felével.
180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük, majd a másik tésztával is megismételjük a műveletet.

Tipp:

Bevallom, kicsit csaltam, és szándékosan több ragut készítettem, amikor bolognait (https://receptneked.hu/teszta/bolognai-spagetti-kicsit-maskeppen/) kért a család. Így kipróbálhattam, hogy milyen pizza feltétként. Két kör alakú, közepes méretű pizza lett, aminek vékony tésztáját közepesen vastag feltét takart.

Akinek nincs pizza sütőformája, egyszerűen csak leheletnyi liszttel megszórt, sütőpapíros tepsin nyomkodja szét a tésztát, és így is tökéletes a végeredmény. A második pizzát én is így formáztam.