Mákos tészta muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 200 g széles metélt tészta
  • 2 ek vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 3 tojás
  • 175 g tejföl
  • 100 g darált mák
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk olaj a formát kikenni

Elkészítése:

A tésztát (ha hosszabb fajta, eltördeljük) sós, bő vízben puhára főzzük, leszűrjük, átöblítjük, és hagyjuk lecsepegni.

A sütőt előmelegítjük. Egy 12 db-os formát vékonyan kikenünk olajjal, és muffin papírral kibéleljük.

Egy tálban a vajat/margarint a porcukorral elkezdjük keverni, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a darált mákot, és jól elkeverjük.
Beleforgatjuk a lecsepegett tésztát.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztás masszába forgatjuk.

A 12 mélyedésbe egyenlően elosztjuk a tésztát. (Én erre egy fagylaltos kanalat használtam.)
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.

A formában hagyjuk kb. 10 percet, majd ha már hűlt annyit, hogy kézzel meg tudjuk fogni, akkor a papírt szépen lehúzzuk róla.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Sajnos a családban csak én rajongok a mákos tésztáért, ezért nagyon ritkán készítem csak a magam kedvéért. Most mégis úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, ezt a muffint megsütöm. Azt hiszem jól tettem, mert nagyon finom, és egy kicsit különlegesebb is, mint a hagyományos változat. Bár nekem, aki édesszájú, még lehetett volna cukrosabb, de ez természetesen már ízlés kérdése :-)