Hozzávalók:
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, másnap a füstölt hússal együtt feltesszük főzni nagy fazékban. (Ehhez a mennyiséghez 12 literes fazekat használjunk.) Kicsit később a pulykacombokat is tegyük a főzőlébe kevés sóval, néhány babérlevéllel és egy szál borsikafűvel (szárított, morzsolt is használható) együtt. Őrölt pirospaprikát szórunk a levesbe.
Míg fedő alatt főzzük, megtisztítjuk a zöldségféléket. Sárgarépát, petrezselyem gyökeret, vöröshagymát, esetleg zellert és (vagy) karalábét adunk hozzá ízlés szerint. A fehér bab főzése kevesebb időt igényel, mint a tarka babé, vagy a vörösé, tehát hamarabb elkészül gulyásunk, mintha más alapanyagot használnánk.
Mikor a hús kezd lefőni a csontról, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségféléket. (A hagymát egészben, de ezt nem tálaljuk fel, hanem a végén kiemeljük.) Ha a zöldségféléket nem hasábokban, hanem felkarikázva adjuk a leveshez, akkor azok sokkal rövidebb főzést igényelnek, és ezt kalkuláljuk be a főzés idejébe. Mikor már a zöldségfélék is kezdenek puhulni, liszttel elkevert tejföllel, amit kevés leveslével temperálunk, behabarjuk levesünket. A csontokról szépen lefőtt a hús, így azokat kiemeljük.
Ízlés szerint tejföllel tálalhatjuk.