Túrós rétes (anyós recept)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

2 rétesrúdhoz:

  • 8 réteslap
  • 400 g sovány túró
  • 0,5 marék mazsola (elhagyható)
  • 2 tojás
  • 3 ek tejföl
  • 2 ek gríz
  • 150 g porcukor (vagy szorbit)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 csomag vaníliás cukor
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 dl étolaj
  • porcukor, vagy szorbit a szóráshoz

Elkészítése:

A túróba belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, az édesítőt, a grízt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a vaníliás cukrot, majd villával alaposan összetörjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós keverékkel. Nedves, de kicsavart konyharuhára terítünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vaj és az olaj keverékével, majd újabb 3 lapot terítünk rá.

Közben mindet egyenként megkenjük. Addig folytatjuk, míg az utolsó lap is sorra kerül.

Ráhalmozzuk a túrós keveréket úgy, hogy a lapok egyik széléből 3-4 centit kihagyunk. Ezt is lekenjük. A nedves konyharuhával,ó az ellentétes irányból feltekerjük a rudat, majd ugyanígy teszünk a másik rúddal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a rudakat, vigyázva, hogy azok ne érjenek össze a sütés közben. A rudak tetejét és oldalait is megkenjük. A hajtásoknak oldalt, alul kell lennie! Így a réteseink súlya nem engedi, hogy azok kibomoljanak.

190°-on aranysárgára sütjük.

Tálalás előtt szorbittal, vagy cukorral hintsük meg. Tanácsos kihűlve felszeletelni, mert úgy szebb, és könnyebb is!

Tipp:

Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használt.