Hozzávalók:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.
A liszteket egy tálba öntjük Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgáját, a margarint, és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyikhez adjuk a megsütött, és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 3 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.
A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és 2 ek tejet. Ezt is jól összegyúrjuk.
Mindkét tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát közel azonos méretre, téglalap alakúra kinyújtjuk.
A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a kakaósat, és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk.
Szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk. Belefektetjük a formákba.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Idén is készült sütőtökös kalács és még csíkos is, de most kakaós változatban, és egyből dupla adag.
A tésztában lévő cukor és sütőtök ellenére nem egy édes kalács. Mi vajjal megkenve és sonkaszelettel a tetején fogyasztottuk reggelire, tízóraira és uzsonnára. Aki édesebb szájú, nyugodtan csorgathat mézet rá, vagy akár egy finom lekvárral is kínálhatja.