Mini kürtőskalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk só
  • 1,5 ek vaníliáscukor (2 csomag)
  • 1 tk cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 dkg élesztő
  • 2,5 dkg olvasztott és langyosra hűtött vaj

A kenéshez és a szóráshoz:

  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek kristály (vagy barnacukor)

Elkészítése:

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval és a vaníliás cukorral. A langyos tejben keverjük el az egy teáskanálnyi cukrot és 10 perc alatt futassuk fel benne az élesztőt. A lisztes keverékhez ekkor adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, és az élesztős tejet.

Alaposan dagasszuk meg és 1 óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

Ezután, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk belőle vízszintesen 10 csíkot. A mini habrolóformákat kenjük le olvasztott vajjal és tekerjük rá a tésztacsíkokat, szorosan, de ne fedjék egymást! Ezután, görgessük meg egy kicsit a pulton (hogy ne maradjanak rések a rolóformán). Rakjuk őket sütőpapíros tepsire és pihentessük egy éjszakát hűtőszekrényben. Amennyiben, még aznap szeretnénk kisütni, elegendő 30 percet szobahőmérsékleten másodjára is megkeleszteni.

Amint ezen a lépésen túlvagyunk, kenjük le olvasztott vajjal a tekercseket és görgessük meg a kristálycukorban.

A sütőt GRILLFUNKCIÓN melegítsük elő 180 fokosra és rakjuk be a kalácsokat a sütőbe. Minden 4 percben forgassunk rajta egy negyed fordulatot (én ezt egy fakanál szárának segítségével végeztem el). Hozzávetőleg 16 perc alatt mosolygósan aranybarnára sülnek a kalácskák. Aki még szeretné, langyosan megforgathatja fahéjas-cukorban, kókuszreszelékben, darált dióban.