Mézes cékla almával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 2 savanykás alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek cukor
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek almaecet (6 %-os)
  • 2 ek méz
  • 1 kk édeskömény
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A céklát meghámozom, és akkora darabokra vágom, hogy beférjen a darálóba, és a nagy lyukú zöldségreszelő betéttel szálasra darálom.

A cukrot megpirítom (karamellízálom), majd hozzáadom az olajat, majd az apró kockára vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.

Ezután ráteszem a céklát, ízesítem sóval, ecettel, édesköménnyel és mézzel, majd fedő alatt puhára párolom.

Amikor már majdnem puha, fedő nélkül elfőzöm a levét, végül belekeverem az apró kockára vágott almát. Pár percig állandó keverés mellett pirítom. Az almát nem párolom puhára, elég ha átveszi a cékla piros színét.

Elkészítése és felhasználása hasonló, mint a párolt káposztáé, sültek mellé kínálom.