Hamburger házi húspogácsával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 hamburgerzsemle
  • 500 g darált vegyes hús (marha-sertés)
  • bors
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • szárított petrezselyem
  • 1 tojás
  • sajt
  • 3 szelet bacon
  • csemegeuborka
  • paradicsom
  • saláta
  • 750 g krumpli

Elkészítése:

 

Elkészítjük a húspogácsát: a darált húst összekeverjük a tojással, a zsemlemorzsával, sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá szárított petrezselymet ízlés szerint (de kb. 2 tk). 6 felé osztjuk, majd ezeket kilapítjuk kicsit nagyobbakra, mint a zsemlék, mert sütős közben a hús össze fog ugrani.

A bacont félbevágjuk, és egy kicsi olajon ropogósra sütjük. A bacon után visszamaradt zsírban megsütjük a húspogácsákat oldalanként kb. 2 percig. Akkor jó, ha már mindkét oldaluk szépre megsült. Mivel nem vastagok, ezért tényleg hamar kész vannak, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Ha bizonytalanok vagyunk, vágjunk beléjük egy kicsit, és nézzük meg. Ha már nem rózsaszín, akkor jó.

Közben a krumplit meghámozzuk, krumplivágóval (vagy ha nincs, kézzel) hasábokat vágunk belőlünk. Papírtörlővel jó alaposan leitatjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit meglocsoljuk olajjal, és 180 fokon 10-15 percig sütjük. Néha megrázogatjuk, hogy megforduljanak. Ha kész, tálba tesszük, és megsózzuk.

Összeállítjuk a hamburgert: a zsemléket kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé száraz serpenyőben megpirítjuk. A zsemle alját megkenjük mustárral, rátesszük a bacont, a húspogácsát és a sajtot, majd mikróba tesszük kb. 1 percre, hogy a sajt megolvadjon, illetve a zsemle is átmelegedjen. Ezután beletesszük a szeletelt paradicsomot, uborkát, salátát és ketchupot nyomunk rá.

Tipp:

A krumplit meg lehet sütni serpenyőben, vagy fritőzben is, én inkább a sütős változatot használtam, mert az kevesebb olajjal jár, illetve el lehet készíteni teljesen olajmentesen is.