Székelykáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 0,5 kg füstölt oldalas
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 ek sertészsír
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • 2 tv paprika
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 1 kk ételízesítő
  • 3 babérlevél
  • 10-12 szem egész bors (fekete)
  • 0,5 kk köménymag (egész)
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A savanyú káposztát (ha kell) átmossuk, kinyomkodjuk, és apróbbra összevagdaljuk.

Az oldalasokat egyenlő nagyságúra vágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
A paradicsomokat 10-12 mp-re forró vízbe tesszük, majd lebőrözzük, és feldaraboljuk. A vastag húsú paprikát szintén kisebb darabokra vágjuk.

A vöröshagymát kockára aprítjuk, és a zsíron megfuttatjuk. Beletesszük a babért, a borsot, a köményt, a zúzott fokhagymát és a húsokat, kevergetjük, és pároljuk 10-12 percig.

Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a tv paprikát és a paradicsomot. Felöntjük vízzel, hogy épp csak ellepje, és 45 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a savanyú káposztát, és újabb 45 perc alatt készre főzzük az ételt, közben kóstolunk, ha kell sózunk!

Kikevert tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk!