Kakaós-vaníliás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 15 púpozott ek finomliszt
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag szárított élesztő (11 gramm)
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek étolaj
  • kb. 1,5 dl langyos tej a gyúráshoz

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

A hozzávalókat a kakaópor és az étolaj kivételével annyi langyos tejjel összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ezután két részre osztjuk.

Az egyik felébe beledolgozzuk az étolaj felét. A másik felébe beledolgozzuk a kakaóport, és a megmaradt étolajat.

Ha szükséges, akkor egy kis langyos tejjel lazítsunk a tésztán. Mindkettőt konyharuhával letakarjuk.
Meleg helyen pihentetjük, kelesztjük fél óra hosszat.

A megkelt tésztákat 30-40 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. A fehér alulra kerül, ráhelyezzük a kakaós lapot, és feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat elfelezzük.
Mindkét rudat kissé megcsavarjuk,majd összefonjuk.

Vajjal kikent koszorú formába, vagy kuglóf formába tesszük. Megkenjük a felvert tojássárgája és egy pici víz keverékével. Letakarva még 20 percet kelesztjük.

190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Vaníliás porcukorral meghintjük, majd szeleteljük.