Alpesi kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Sárga laphoz:

  • 3 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 3 ek víz
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 késhegynyi szalalkáli

1. barna laphoz:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 késhegynyi szalalkáli

2. barna laphoz:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 késhegynyi szalalkáli

Krémhez:

  • 6 dl tej
  • 6 ek finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • ízlés szerint rum, vagy rum aroma

Tetejére:

  • csokoládé reszelék

Elkészítése:

A sárga lap készítése:

A tojásokat a cukorral 8 perc alatt habosra keverjük elektromos habverővel.
A lisztet a szalalkálival összekeverjük.
A tojásos-cukros habos keverékhez hozzáadjuk a vizet, majd a szalalkálival elkevert lisztet.
24 × 39 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát beleöntjük.

A 180 fokra melegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A barna lapoknál is ugyanígy járunk el.

A krém készítés:

A tejet a liszttel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a cukrokat, és sűrűre felfőzzük.
A kihűlt krémet kihabosítjuk a vajjal, ízlés szerint rummal, vagy aromával ízesítjük.

Összeállítás:

Egy tálcára tesszük az egyik kakaós lapot. A krém ¼ részét meghagyjuk a tetejére.
A ¾ rész krémet elfelezzük, felét az alsó barna lapra kenjük, rátesszük a sárga lapot, majd a maradék krémet rákenjük, és a barna lappal befedjük.

Az ¼ rész krémet a tetején elsimítjuk, és csokiforgáccsal, vagy tortadarával megszórjuk.

Hűtőbe tesszük pár órára, és kockákra szeleteljük.