Hozzávalók:
Tésztához:
Mousehoz:
Elkészítése:
Ezt az anyagmennyiséget egy kb. 20×28 cm-es szögletes kerethez használtam, de megfelel egy 26 cm-es kerek tortaformának is.
A tojásfehérjét habbá verjük fokozatosan hozzáadva a cukrot. Szilárd, de ne túl kemény legyen. A mákot és a kakaóport összekeverjük és óvatosan beleforgatjuk a habba, végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Sütőpapírral borított lemezen vékonyan, a később használandó forma méretének megfelelően elsimítjuk.
175 °C-in 15 percig sütjük, a lemezen hagyjuk kihűlni. A papírt lehúzzuk, körbe vágjuk a keretnek, formának megfelelően.
A zselatint beáztatjuk a vízbe.
Az egész tojásokat a cukorral gőz fölött folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Ha van hőmérőnk akkor 50-55 °C-ig, ha nincs: mikor az ujjunkat már csípi a meleg, ha beledugjuk (Vigyázzunk ne rántotta legyen!). Ezután kihűlésig habbá verjük.
Közben a krémsajtot kikeverjük, minél habosabb, annál jobb. Hozzáadjuk a citromok levét és héját. A tojáshabot hozzáforgatjuk, majd a tejszínhabot szintén. Legvégén a zselatint megmelegítjük, akár mikróban is lehet, meleg, de ne forró legyen, majd hozzákeverjük a krémhez.
A keretbe töltjük, elsimítjuk a tetejét és minimum egy órára hűtőbe tesszük. Ha megszilárdult, kivesszük a keretből és kedvünk szerint díszítjük. Én friss áfonyát és tortazselét használtam
A képen fagyasztott állapotban van, mivel előre el kellett készítem. Jól tűri a fagyasztást is.