Tönkölyös lángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 0,5 kg fehér liszt
  • langyos víz
  • 1 ek (parajdi) só
  • 1 csapott mk Bacing Soda

Feltét:

  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • kevés víz
  • pici olívaolajjal
  • házi tejföl
  • sajt

Elkészítése:

A liszteket dagasztótálba tesszük, mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a sót és a Bacing Sodát, majd erre a langyos vizet. Az egészet jól összedolgozzuk, hogy lágyabb jellegű, de rugalmas tésztát kapjunk, hogy kisimuljon, megmutassa a ,,lelkét”.

Fél órányi pihentetés után nagy gyúródeszkára 10-15 dkg-os gombócokat szakítunk, megformázzuk, és meleg helyen hagyjuk megint kicsit pihenni.

Vasserpenyőben hidegen sajtolt napraforgó olajt hevítünk, vigyázzunk, hogy ne égjen, de nagyon meleg legyen. Mikor megfelelően felmelegedett az olaj, a tésztát kör-körös mozdulatokkal vékonyra nyújtjuk, és óvatosan a forró olajba engedjük. Ha elég forró az olaj, akkor szép hólyagos lesz. Mindkét oldalát így megsütjük.

Papírtörlőre rakjuk, hogy lecsepegjen, majd ízlés szerint sózzuk, vízzel és olajjal turmixolt fokhagymával, vagy tejföllel, sajttal gazdagítjuk.

Tipp:

Minden receptemhez, ahol szódabikarbóna kell, Bacing Sodát használok mert természetes, adalék és méreganyag mentes, nem tartalmaz kemikáliát.