Eszterházy torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 10 tojás fehérje
  • 30 dkg cukor
  • 33 dkg darált dió
  • 2 dkg liszt
  • kevés konyak

Krém:

  • 5 g zselatin por
  • 5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 5 dkg darált dió
  • 0,5 dl konyak

Csokimáz:

  • 10 dkg csokoládé
  • 3 ek étolaj
  • kb 5 ek baracklekvár

Fehér csokimáz:

  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A tjásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a diót és a lisztet, majd csomómentesre keverjük a masszát. 23 cm-es tortaformában 5 lapot sütünk előmelegített sütőben.

A krémhez a zselatint feloldjuk a vízben. A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal. A tejet felforraljuk, majd a sárgás masszát belecsorgatjuk a tejbe, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk. Még melegen belekeverjük a feloldott zselatint. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, alaposan kihabosítjuk, majd belekeverjük a diót és a konyakot, majd alaposan elkeverjük.

A lapokat meglocsoljuk kevés konyakkal, majd a krém 80 %-át betöltjük a lapok közé. A torta oldalát bekenjük a maradék krémmel.

A lekvárt felforraljuk, majd a torta tetejére simítjuk. A csokit felolvasztjuk az olajjal, majd a torta tetejére csorgatjuk spirál alakba. A fehér csokis mázat elkészítjük, majd azt is spirál alakban a torta tetejére csorgatjuk. Ezt követően a torta tetejének közepétől kiindulva fogpiszkálóval egyenes vonalakat húzunk a csokimasszában a torta széléhez. A maradék krémet habzsákba töltve díszíthetjük a torta szélét.