Almás kalács anya módra

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl citromlé
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1  tojássárgája a kenéshez
  • zsír és finomliszt a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

Az almákat megpucolom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, és megcukrozom. Keverek hozzá egy kis citromlevet, és félreteszem. (a citromlé azért kell, hogy ne nagyon barnuljon be a lereszelt alma)

A margarint habosra keverem a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Beleteszem a tojást, a tejet, a lisztet, a sütőport és habosra keverem, összegyúrom.

A tésztát két részre osztom. Az egyik felét kinyújtom, a másikat még félreteszem. Kinyomkodom az almák levét és ráteszem a tésztára, és beszórom fahéjjal, aztán reszelek rá citromot.

Kinyújtom a másik felét is a tésztának és ráhelyezem az alma tetejére, megkenem kevés tojássárgájával.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 40 perc alatt készre sütöm. Ha szép aranybarna a teteje akkor jó.