Fahéjas-rumos szilvás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 16 dkg barna nádcukor
  • 12 dkg puha vaj
  • 3 db tojás
  • 1/2 kezeletlen citrom héja és 1 ek a levéből
  • 1/2 tk sütőpor
  • 25-30 dkg szilva, de bármilyen más gyümölcsből készíthetjük
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítése:

Először a vajat a cukorral és a vaníliával, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Mindhárom tojással habosra verjük a masszát, hozzákeverjük a citromlevet is.

Végül jól elkeverjük egyenletesen, benne a sütőporral elkevert lisztet.

Kivajazunk egy pitesütőt, kiszórjuk egy kevés liszttel, és beleterítjük a masszát.

A tetejére tesszük a felezett szilvát, meghintjük őrölt fahéjjal és meglocsolgatjuk a rummal. Ha nagyon savanyú a szilva, akkor a fahéjjal együtt szórhatunk rá, még egy kevés cukrot. A tetejét beborítjuk a szeletelt mandulával.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor, kevés porcukorral megszórjuk a tetejét.