Májgombócleves pulykanyakkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg pulykanyak
  • 20 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 1 ek ételízesítő, házi
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 karalábé
  • 1 zellergumó
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 szál zeller zöld

A májgombóchoz:

  • 1 tojás
  • 2 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 ek finomra vágott zöldpetrezselyem
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 ek rétesliszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A pulykanyakat 2 l vízben, kevés sóval felteszem főni. Ha megforrt leszedem a habját.

Közben megtisztítom és felaprítom a zöldségeket, majd a leveshez adom a vöröshagymával, fokhagymával, borssal, paprikával, paradicsommal, zeller zölddel és ételízesítővel együtt.

Az egészet felforralom és lassú gyöngyöző forrással lefedve főzöm.

A májgombóchoz a csirkemájat elkaparom a vöröshagymát lereszelem és a többi hozzávalóval együtt, pici sóval, közepes lágyságú galuskatésztát keverek.

Ha megfőtt a leves, egy fazékba szűröm a levét és kiskanállal beleszaggatom a májgombócokat.

10 percig főzöm, majd 5-10 perc pihentetés utána tálalom. A megfőtt pulykanyakat külön tányéron mustárral, tormával, kapor vagy uborka mártással kínálom.