Brokkolis rizsgolyó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2,5 dl rizs
  • 1 fej brokkoli
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt (trappista) sajt
  • 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál liszt
  • só, őrölt fekete bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez vagy sütőpapír a tepsihez

Sajtmártás:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítése:

A rizst pergősre megfőzzük, a rózsáira szedett brokkolit pedig félpuhára megpároljuk. Mikor elkészültek, kissé kihűtjük őket.

Egy tálba tesszük a rizst, a puha brokkolit, a nyers tojást, a reszelt sajtot, a lisztet és a vágott petrezselymet. Óvatosan összekeverjük, hogy a brokkoli ne nagyon törjön benne össze, majd a masszát ízesítjük sóval és őröl fekete borssal.

Vizes kézzel tojás nagyságú labdákat készítünk a masszából, majd zsemlemorzsában megforgatjuk.

Forró olajban sütjük ki a golyókat vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olajjal megpermetezve. Mikor szép aranybarnák a golyók, akkor itatóspapírra szedjük és forrón tálaljuk a sajtmártással.

A lisztet világosra pirítjuk a vajon, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a meleg tejet. Folyamatosan kevergetve besűrítjük a mártást. A végén hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Addig keverjük, míg a sajt elolvad benne. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Ha kell, még öntünk hozzá tejet, ha nagyon sűrűnek találnánk.