Szabolcsi töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertés darált hús (dagadó, lapocka, comb)
  • 30 dkg rizs (1 bögre)
  • 2 ek zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál borsikafű (csombor)
  • 1 fejes káposzta
  • 2 dl paradicsomlé
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

A káposztából kivágjuk a torzsát és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Ha kész, leöntjük a főző vizet, lehűtjük és leveleire szedjük. A vastagabb ereket levékonyítjuk, a nagyobb leveleket felezzük.

A zsíron üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát. A darált húsba öntjük a rizst, majd belekeverjk a pirított hagymát, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, zúzott fokhagymával és borsikafűvel.

A levelekbe töltjük a darált húsos masszát. A maradék leveleket apró kockákra vágjuk és a fazék aljába terítjük. A töltött káposztákat erre sorakoztatjuk, egymás mellé szorosan.

Felengedjük vízzel, annyira, hogy épp ellepje, beleöntjük a paradicsomlevet és fedő alatt 60 percig főzzük. Friss kenyeret és tejfölt kínálunk mellé.