Kataifi

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kataifi tészta

Töltelék:

  • 15 dkg durvára örölt dió vagy mandula (fele-fele arányban tettem bele)
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk cukor

Szirup:

  • 50 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja és a leve

A tetejére:

  • 15 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

A töltelék összetevőit összekeverjük. A tésztából leszakítunk egy kis darabot, (kb 7-8 cm széles) kiterítjük és az egyik végére teszünk egy evőkanál tölteléket és szorosan feltekerjük.

A többivel is így járunk el. Sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük, egymás mellé szépen szorosan. Kb 13-14 db lesz belőle.

Az vajat megolvasztjuk és a tetejére csorgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, csak addig amíg egy pici színt kap.

Közben a szirupot is elkészítjük. A hozzávalókat egy lábasba tesszük és összeforraljuk, majd kis lángon 5 percig főzzük.

Tipp:

A kataifi egy tésztaféleség, ami görög delikáteszekben kapható. Igazából olyan, mintha cérnametélt lenne rétestésztából.