Juhtúrós krémleves gombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 nagy krumpli (kb 30 dkg)
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg bacon
  • 1 tojás
  • só, bors
  • metélőhagyma vagy újhagyma

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, megpucoljuk és áttörjük.

Az apróra vágott bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük.

A burgonyát összekeverjük a liszttel és tojással. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk kb fél centi vastagra és kis négyzetekre vágjuk. Próbáljuk meg úgy elosztani, hogy 8 gombócot tudjunk majd készíteni. Minden négyzet közepére teszünk egy kevés bacont és gombóccá formáljuk. Egy edényben vizet forralunk és kifőzzük a gombócokat, amikor feljönn a víz tetejére még egy pár percig főzzük, majd kiszedjük egy tányérra.

Egy edénybe 2 ek lisztet teszünk és kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a tejjel és tejszínnel, belekeverjük a juhtúrót. Sózzuk, borsozzuk és az egészet felforraljuk.

Tálaláskor levest merünk a tényérba és utána helyezzük a gombócokat a közepére. Friss, apróra vágott újhagymával vagy metélőhagymával megszórjuk.