Hangyaboly csokitorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 10 tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só (elhagyható)

Krém:

  • fél liter tej
  • 5 evőkanál rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
  • rumos tej a locsoláshoz (2 dl tej és ízlés szerinti mennyiségű rum vagy aroma)
  • tortadara a díszítéshez (kb 10 dkg)

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjét egy csipet sóval felverjük és felretesszük. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, folyamatos keverés mellett hozzá kanalazzuk a liszt és sütőpor keverékét. Ha túl sűrű, akkor a fehérje habjának egy részével lazíthatjuk, végül a maradék habot óvatosan beleforgatjuk.

Egy hagyományos tepsit sütőpapírral kibélelünk, egyenletesen elosztjuk benne a tésztát és mérsékelten forró sütőben (170 fokon) megsütjük.

A krémhez a tejet felforraljuk, a lisztet folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Főzzük pár percig, majd kihűtjük (ha a tetejére fóliát teszünk, vagy időnként átforgatjuk, akkor a krém felszíne nem bőrösödik). A szobahőmérsékletű margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport is. Ha a fehér krém kihűlt, akkor a margarinos krémmel alaposan összedolgozzuk.

A kihűlt tésztát ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A csíkokkal kibélelünk egy 2 l űrtalmú tálat (ez lesz a forma). A piskótacsíkokat rumos tejjel meglocsolhatjuk, majd rákenünk egy réteg krémet. Erre újabb piskótaréteg kerül (az előző csíkokra merőlegesen), amit ismételten locsolhatunk. A rétegeket addig folytatjuk, amíg a tál meg nem telik. Az utolsó réteg piskóta, ez lesz a torta alja.

A tortát óvatosan kifordítjuk egy tálcára és bevonjuk a maradék krémmel. Tortadarával díszíthetjük.