Mázas, citromos keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Keksz:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk só
  • 1 tk vanília aroma
  • 1/2 citrom reszelt héja

Máz:

  • 3 tojásfehérje
  • kb 50-60 dkg porcukor
  • negyed tk borkősav
  • zselé állagú ételfesték

Elkészítése:

A vajat a liszttel morzsoljuk el egy nagy tálban, majd készítsünk a közepébe egy mélyedést. Ide tegyük bele a többi hozzávalót és gyúrjuk össze, homogén tésztává. Tegyük fél órára a hűtőbe.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vékonyra és szaggassunk belőle tetszőleges formájú kekszeket. Érdemes kisebb adagokban kinyújtani, mert elég lágy a tészta.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kekszeket és süssük készre 6-7 perc alatt. Nagyon hamar megpirul a teteje, úgyhogy nem szabad a sütőben felejteni!

A tojásfehérjéket kezdjük el felverni egy nagyobb tálban. Ha már félig felvertük, akkor kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot és a borkősavat. Annyi cukrot adjunk hozzá, hogy nagyon sűrű masszát kapjunk (akkor jó, ha fakanállal egy csíkot húzunk a masszába és a csík csak néhány másodperc alatt összezárul).

Ha szeretnénk színes mintákat készíteni, akkor szedjük ki kisebb tálakba a cukormázat és színezzük be ételfestékkel, majd szedjük habzsákba, nylon zacskó egyik sarába, melyre kis lyukat vágunk és szépen mintázzuk meg a kekszeinket. A cukormázat használat közben is mindig tartsuk letakarva, mert elég hamar megköt.

Tipp:

Az elkészítési időbe a díszítést nem számoltam bele!