Szezámos sonkás kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 48 dkg liszt
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 3 dl tej
  • 13 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor

Töltelék:

  • 20 dkg sajt (én 10 dkg ementálit és 10 dkg füstölt sajtot használtam)
  • 15 dkg sonka
  • 20 dkg margarin
  • + 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk. Beletesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.

A margarint megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit a felfutott élesztővel 15 percig dagasztjuk. Eleinte nagyon ragacsosnak tűnik, de a végén egy könnyű kelt tésztát kell kapnunk.

Ha ragacsos maradna, akkor tegyünk bele egy kevés lisztet. 50 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A margarint habosra keverjük és az apróra vágott sajtot és sonkát belekeverjük.

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Az egyiket kb 3 mm vékonyságúra kb 40 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. 16 részre vágjuk, mint a tortát. Szélesebb oldalukra egy kiskanálnyi tölteléket rakunk.

A csúcsa felé föltekerjük, közben egy kicsit húzzuk a tésztát, hogy minél több tekerés legyen rajta. A másik cipóval ugyanígy járunk el. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk.

Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük