Méteres kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor ( lehet por vagy kristály is)
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • 38 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna

Töltelék:

  • 2 cs  puncs pudingpor
  • 7 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 rumaroma

Tetejére:

  • tortabevonó (olvasztva)

Elkészítése:

Tészta:

Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kikeverjük a cukorral, olajjal, és vízzel.

Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és szódabikarbónát a sárgájához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tésztához.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik feléhez hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport. Egy vajjal kikent őzgerincformában először a fehér, majd a kakaós tésztát kisütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

Krém:

A pudingot a csomagoláson lévő utasítások alapján megfőzzük. A margarint kikeverjük a cukorral és az aromával. Ha a puding kihűlt, hozzákeverjük a margarinos keveréket.

Összeállítás:

A kihűlt tésztákat ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Felváltva egy fehér és egy kakaós szeletet a krémmel összeragasztunk.

A torta tetejét bevonjuk tortabevonóval.

Tálalás előtt hagyjuk a bevonatnak megszilárdulni.

Tippek:

A tojásokat legjobb szobahőmérsékleten felhasználni, mivel így könnyebben felverhető a fehérje, és a sárgája is könnyebben keverhető a többi hozzávalóval.

Amikor hozzáadod a keményre vert tojásfehérjét a tésztához, használj spatulát, és óvatosan, forgató mozdulatokkal dolgozd bele, hogy a tészta levegős maradjon.

Mindig előmelegítsd a sütőt a megadott hőfokra, mielőtt beleteszed a tésztát, hogy egyenletesen süsse meg.

Az őzgerincforma kikenésénél használhatsz sütőpapírt is, hogy biztosan könnyen ki tudd venni a süteményt a formából.

A pudingot folyamatos keverés mellett főzd, hogy ne égjen oda és csomómentes legyen.

A tésztaszeletek összeragasztásánál ügyelj arra, hogy a krémet egyenletesen oszlasd el, hogy minden szelet jól tapadjon egymáshoz.

A sütemény szeletelése előtt érdemes egy éles, meleg vízbe mártott kést használni, így a szeletek szebbek és egyenletesebbek lesznek.