Almás pite dióval, rummal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kk cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek víz
  • 6 nagyobb alma
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 citrom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0,5 vanília rúd
  • 3 cl fehér rum
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg dió
  • 1 tojás
  • porcukor

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sütőporral, sóval és cukorral, egy halmot készítünk a deszkán. A mélyedésbe tesszük a kockára vágott vajat, a tejfölt és a felvert tojást. Átgyúrjuk, míg összeáll a tészta és sima felületű nem lesz. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy órát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A dió felét felaprítjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, valamint az aprított diót. Tíz percig pároljuk, majd beleöntjük a rumot.

A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, a tepsi méretére (kb 23*36 cm-es) nyújtjuk 4-5 mm vastagságban.

A tepsit kilisztezzük, erre fektetjük a nagyobbik tésztalapot, a széleket eldolgozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, erre simítjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és rászórjuk a diót.

180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb 30 percig sütjük. Amikor kihűlt felvágjuk és megszórjuk porcukorral.