Hozzávalók 30 fánkhoz:
Elkészítése:
Az alapanyagokat (tököt, tojást, sót, porcukrot, lisztet, élesztőt, tejfölt) egy tálba öntjük és sima tésztát gyúrunk belőle. 20 percig meleg helyen pihentetjük a fánkunk alapját.
A kész tésztát lisztezett deszkán hengeresre formázunk.
Feldaraboljuk csíkokra a tésztát. Ezeket a szeleteket tovább felezzük. Ha kellő vékonyságú hengert készítünk akkor a felezgetést megspóroljuk. Hengereket sodrunk a deszkán a tésztából. Kb 5-6 cm hosszú darabokat készítünk a tésztából és hüvelykujjnyi vastagságúakat.
Egy éles késsel kb 2 cm mélyen bevágjuk a tésztát. Miután bevágtuk az egyik oldalon a tésztát az oldalára fordítjuk. Ilyenkor az oldalán lesz a vágás. Így hagyjuk a deszkán.
Ezen az oldalon is ejtünk egy 2 cm mély bemetszést. Ez a bevágás mód ismerős azoknak, akik már tettek el kovászos vagy savanyú uborkát. Utolsó lépésként kifordítjuk a bevágásokat Általában a vékonyabb részeket hajlítjuk lefelé. A vastagabb rész marad a láb rész és a vékonyabbakat lefelé hajtjuk. A képen így már tökéletesen látszik a csirkeláb forma.
Forró, bő olajban oldalanként 1-1 percig sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük és végül melegen tálaljuk egy-egy kanálka lekvárral és fahéjas porcukorra.
A sütőtök elhagyható, de igazán ízletes. Csongrád megyében igen ismert és közkedvelt édesség egy-egy tartalmasabb leves után!