Csábos almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 17,5 dkg olvasztott vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 17,5 dkg kristálycukor
  • 3 közepes alma meghámozva és kimagozva
  • 10 dkg mogyoró, vagy dió durvára vágva
  • 10 dkg füge
  • 3 ek sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A kerek tortaformát vajazzuk ki, vagy sütőpapírral béleljük ki.

A tojásokat az olvasztott vajra ütjük, ami már kihűlt. A lisztet külön tálban keverjük el a sütőporral, a fahéjjal és a cukorral. Az almákat vágjuk nagy darabokra, és keverjük a lisztbe a fügével és a mogyoróval és/vagy dióval együtt.

A tojásos-vajas keveréket vegyítsük a lisztes masszával, és keverjük össze óvatosan. Kemény és darabos tésztát kapunk. A megmaradt almát vágjuk vékony szeletekre, és tegyük a torta tetejére. A maradék diót és/vagy mogyorót is szórjuk a torta tetejére. Kb. 50-60 percig süssük, és tűpróbával ellenőrizzük a közepébe szúrva, hogy megsült-e a tészta. A tortát ezután még hagyjuk néhány percig a tortaformában.

A felmelegített sárgabaracklekvárt kenjük a még meleg torta tetejére, és ezután hűtsük ki. Lehet még díszíteni szárított/kandírozott gyümölcsökkel (sárgabarack, kókusz chips, mazsola stb.), vagy bármivel ízlés szerint.

Tipp:

Én a tetejére kandírozott gyümölcsöket és kókuszchipset szórtam, mert nagyon jól állt a tortának.