Hozzávalók:
Fehér réteg:
Világos barna réteg:
Sötét barna réteg:
Elkészítése:
Áztassuk hideg vízbe a zselatin lapokat, közben verjük fel a tejszínhabot. A minőség elérésének érdekében legalább 30 %-os tejszínnel dolgozzunk.
Gőzfürdőben olvasszuk fel a csokoládét. A tojást és cukrot dolgozzuk habosra.
Ha a tűzről levéve kihűlt a csokoládé, keverjük bele a tojásos cukrot, majd nagyon lassan a tejszínhab egyharmadát. Kezünkkel dolgozzuk csak el, óvatosan vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
Ekkor adhatjuk hozzá a zselatin egy részét és az alkoholt, ha használunk. Majd tovább hűlve mehet bele a maradék hab és zselatin is.
Ha ezzel készen vagyunk, töltsük a kívánt formába, és óvatosan rázogassuk meg, hogy felvegye a végső formáját, amiben majd megdermed.
Én a kitöltést megelőzően szoktam beletenni egy kis maradék csokoládét, vagy a szimpla fehér csoki mousse- ba például narancshéjat reszelek.
Ezúttal desszertes tálba töltöttem, majd olvasztott étcsokoládéval zártam a tetejét, ez roppanósra dermed majd a hűtőszekrényben. Legalább három órát hagyjuk hűlni.
Jó étvágyat! :)
A csokoládé mousse akkor jó, ha fogyasztáskor forró vízbe mártott kanállal ki tudunk hasítani belőle egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy megfolyna. Ha kanállal ki tudjuk venni, és tányérra tudjuk helyezni, akkor a mousse tökéletes, légies, könnyű. Ha már készítéskor érezzük, hogy ez bizony folyós lesz, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. A látvány már nem lesz ugyanaz, de az íze ettől még finom marad. (Nem profi tanács, saját tapasztalat az első alkalmakból…)