Makréla salátaágyon, joghurtos újburgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A halhoz:

  • 1 makréla (30-35 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 2 dkg vaj

A körethez:

  • 25 dkg újburgonya (sárga)
  • 1 dl natúr joghurt
  • fél citrom leve
  • fél gerezd fokhagyma
  • bors

Saláta:

  • fodros zöldsaláta
  • 1 paradicsom
  • fél citrom leve
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítése:

Hal készítése:

A konyhakész halat néhány helyen beirdaltam, kevés olívaolajjal és egy fej szeletekre vágott fokhagymával átmasszíroztam, majd 20 percet fóliába csomagolva pihentettem.

Sütés előtt durva tengeri sóval megszórtam, és forró serpenyőben kevés olajon megsütöttem. A sütés utolsó percében pár csepp citrommal és 2 dkg vajjal gazdagítottam.

Köret készítése:

A joghurtot sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítettem, majd beleforgattam a héjában megfőzött krumplit.

Saláta készítése:

A zöldsalátát apróbb darabokra téptem, a paradicsomot felszeleteltem, a magokat eltávolítottam, majd a citrom levével, sóval, borssal és kevés olívaolajjal alaposan összeforgattam.

Tipp:

A makréla aranydurbinccsal vagy pisztránggal is helyettesíthető. A joghurtos köret más fűszernövényekkel is gazdagítható (pl. friss, aprított kapor).