Kemencés rozslisztes kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1,3 kg kenyérliszt (Bl 80) vagy finomliszt (Bl 55)
  • 20 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt
  • 4 dkg friss élesztõ
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 ek só
  • 0,9-1 l langyos víz

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.

A liszteket átszitálom és elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd kézzel, vagy géppel bedagasztom.

Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.

Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom. Három helyen éles késsel bevágom, majd a 220 fokos kemencébe tolom.

Másfél órát sütöm, majd kivéve vízzel bekenem. Fél óra elteltével a kihűlt kenyér szeletelhető.